R-PET в България

От 2015 г. фирма Имаж Глобал България ООД предлага Полиетилен терафталат – прозрачни PET гранули, по-известни като R-PET или рециклиран полиестер

Повечето напитки, както и хранителни продукти, се предлагат в бутилки или опаковки, които са произведени от полиестер – PET. Производителите предпочитат този материал, тъй като е издръжлив, надежден и прозрачен. Крайните потребители избират PET опаковки, поради това, че са леки, нечупливи, могат да се затварят отново, както и да се рециклират.

Една опаковка може да бъде произведена от 100% рециклиран PET материал и този материал може да бъде използван отново и отново.

Рециклираният PET има безброй много приложения. Бутилките за безалкохолни напитки, направени от полиетилен терефталат (PET), могат да се претопят и да се превърнат в килим, тениски, пълнеж за ски-якета или отново в бутилки. През 1999 г. Форд Мотор Къмпани използва повече от 60 милиона 2-литрови пластмасови бутилки от кола (3 400 тона) за направата на скари, прозоречни рамки, капаци на двигатели и постелки за багажници за новите си автомобили.

Рециклираният полиестер (R-PET) е алтернатива на суровият полиестер. През последните години е особено предполчитан и за термоформоване.